Sunday, February 6, 2011

kisah kupu-kupu dan rama-rama

Posted by ReenLysa at 3:17 PM
Di dalam sebuah taman, tinggal seekor kupu-kupu dan seekor rama-rama. Setiap hari kupu-kupu melihat rama-rama yang berwarna-warni terbang dengan lembut gemalai dengan perasaan cemburu. Dia merasa dirinya yang berwarna coklat terlalu hodoh jika dibandingkan dengan rama-rama yang berwarna-warni.

Pada suatu hari, kupu-kupu melihat dua kanak-kanak memasuki taman itu dengan membawa jaring. Sebaik sahaja terpandangkan kupu-kupu, kanak-kanak itu pun mengejarnya dan cuba menangkap kupu-kupu dengan jaring mereka. Tetapi tiba-tiba mereka terlihat pula rama-rama yang sedang hinggap di atas sekuntum bunga.

"Yang itu lagi cantiklah!", jerit kanak-kanak itu lalu terus menyerkup rama-rama yang tidak menyedari kehadiran kanak-kanak itu. Rama-rama tidak dapat melepaskan diri lagi. Ia dimasukkan ke dalam botol dan dibawa pergi. 

Kupu-kupu terpinga-pinga dengan kejadian itu. Jika tidak kerana rupanya yang tidak menarik, tentulah dia berada di tempat rama-rama tadi. Kupu-kupu mula sedar bahawa setiap anugerah Allah itu ada rahsianya. Setiap anugerah ada buruk baiknya dan wajib setiap makhluk mensyukuri segala nikmat yang Tuhan kurniakan.dari : http://sabahan.bigforumpro.com/t298-kisah-kupu-kupu-dan-rama-rama


so,as a conclusion..kita cantik ka atau xcntik..perfect or not perfect..kita dtg dari Allah..Tuhan yang satu..xperlu lah kita berasa bangga dgn kelebihan yg kita ada, sbaliknya bersyukurlah kita dan bntulah org yg lemah yg mungkin tdk memiliki kelebihan seperti kita..lgpun we are relatives rite...even tiada ikatan kekeluargaan pun..kita masi saudara sesama Islam..so y shud we neglect n avoid others who are weak than us...take a deep breath, focus, n think what is the real life is...:)

Hadis Nabi Muhammad ada mengatakan...
"Allah SWT menolong hamba-Nya selama hamba itu menolong saudaranya" (H.R Muslim)
“Seseorang Muslim itu adalah saudara Muslim yang lain. Dia tidak menzaliminya dan tidak menyerahkannya (kepada musuh), barangsiapa yang menunaikan hajat saudaranya nescaya Allah akan menunaikan hajatnya, dan barangsiapa yang menghilangkan daripada seorang Muslim satu kesusahan nescaya Allah akan menghilangkan satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahannya pada hari kiamat kelak, dan barangsiapa yang menyembunyikan (keaiban) seorang muslim nescaya Allah akan menyembunyikan (keaibannya) pada hari kiamat.” – Riwayat Bukhori dan Muslim

0 comments:

Post a Comment

 

Reenlysa lalaland...:) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review