Friday, June 29, 2012

:)

Posted by ReenLysa at 8:12 PM 0 comments

Sunday, June 24, 2012

change

Posted by ReenLysa at 1:56 PM 0 comments
change is never that easy, you fight to hold on and you fight to let go.

:")


Sunday, June 17, 2012

alia :)

Posted by ReenLysa at 2:34 PM 1 comments
assalamualaikum dear alia

want to know something...

i miss you so much and i miss all those moment that we share together for the previous chapter of our life...

bila lah agaknya kita dapat ketemu lagi sygg...

rindu dgn bilik kita yang lama,budak junior ada dah yg bru, banyak lagi tu, kini tiba masa tuk mreka cipta memori lak kat sana, hehe...

harap kamu sihat sahaja disana okay :)


jaga diri, jaga hati dan jaga iman.... 
love you sister :")

Saturday, June 16, 2012

ketidakselesaan diri

Posted by ReenLysa at 2:51 PM 0 comments



aku mengenal dengan baik siapa diriku
dulunya dia adalah setitis air yang hina
kelak akan menjadi sekujur bangkai membusuk
kini dia berada diantara keedua hal itu
hilir mudik ke sana ke mari membawa kotoran

kadang2 dlm hidup ini kita dpt thu sekiranya org yg berada di samping kita itu berasa selesa atau pun berasa gelisah dan terganggu bersama kita,,. Sama juga. tatkala kita berbicara bersama mereka,kadangkala kita terasa seperti gerak tubuhnya memberitahu bahawa dia tidak selesa di ajak berbual.

dan begitu juga sebaliknya, pernahkah kita merasa tidak selesa dgn kehadiran seseorang atau pun sesiapa sahaja disamping kita?

JAWABNYA tentu sahaja pernah!

dari mana datangnya semua perasaan ketidakselesaan itu?

adakah perkara itu berpunca dari kita sendiri atau pun orang itu?

secara umumnya, hanya ada dua jawapan, bisa aja dari diri kita atau dari mereka.

dan saya sendiri merasa yang pertama, iaitu dari sisi saya sendiri

hmmm kerap kali sy fikir bertanya2 apakah orang yg sy dekati itu benar ikhlas mahu melayan saya dan berasa selesa dgn kehadiran sy ataupun sebaliknya and yes sy benar2 merasa gangguan itu ada dlm diri saya. terasa zahir sifatnyaJ.

sebagai contoh,
1. hmm tak mandi lagi ni, rasa x selesa pula diri ni nak megajak orang berbual
2. ish busuknya baju aku, kenapalah time time aku bau busuk berpeluh ni jiran nak ajak tgk movie lak…

tapi bila dipandang dari sudut lainnya,boleh saja kita nak berbual dgn orang tu,peduli apa aku busuk,suka 
hati akulah,badan aku jugak, ada ku kesah….hahahahaa

nah that’s the point!

actually,ada yg lagi jauh lebih menghalangi kedekatan di bandingkan dgn ketidakselesaan zahir kita.
that’s ketidakselesaan batin terhadap diri kita sendiri, the inner side of us our heart…
apa maksudnya?

bila kita merasa belum mandi, berasa tidak bersih for sure kita merasa kotor, berbau n kerdil berhadapan dgn saudara kita sendiri. kita merasa telah terputus ikatan cinta dgn mereka akibat kemaksiatan yg telah kita lakukan. and I bet that’s truly right!

“tidaklah dua orang yang saling berkasih sayang kerana Allah berpisah,kecuali disebabkan oleh dosa yang dilakukan oleh salah seorang di antara keduanya” (H.r. Al-Bukhari dan Ahmad)

tatkala Allah masih jentik hati kita untuk sedar akan dosa dosa kita, mengenali kemaksiatan kita sendiri, we are the one who should be responsible for the ketidakselesaan batin itu. tapi fikirlah jika dosa itu berlanjutan kita lakukan dan hati kita sedikit pun tidak tersentuh oleh Allah, bukankah ketidakselesaan itu akan terus berlanjutan dan meningkat. secara tidak langsung ketidakselesaan itu yg terbit dari diri kita juga akan kita salurkan kepada orang2 lain yg kita kasihi.

Bisa jadi, oleh kerana hati yang mati dek kemaksiatan itu, Allah telah menjadi murka kepada kita lalu Dia tanamkan rasa benci terhadap kita , di dalam hati2 hamba yang dicintaiNya. Na’udzu billaahi min dzalik L

justeru itu, bagi mengelakkan perkara begini berlanjutan, kita harus berasa selesa dgn diri kita sendiri barulah ion ion positif dapat kita salurkan kepada teman teman kita. dan resultnya positiflah perhubungan itu.

berbalik kepada zahir, memang juga merupakan faktor penting dalam memperbaiki penampilan kita agar kita wujudkan sikap percaya pada diri, selesa pada diri dan merasa selesa berdepan dgn teman yg lain.
lihat sahaja pada teladan kita, Nabi Muhammad S.A.W J

penampilannya selalu mempesona. pakaiannya kebanyakan berwarna putih bersih. rambutnya sentiasa di letak minyak. mulutnya harum. sela giginya bercahaya. matanya bercelak. wangiannya semebak kerana Nabi sangat suka akan wangi wangian. Beliau berjaya membawa ion positif sepanjang masa dan menyalurkan kepada orang di sekeliling. selesanya di samping Rasulullah J

teman teman bukan sahaja zahir yang harus diperelokkan , sudah jelas, zahir dan batin saling berhubung rapat namun yang paling mengungguli semua sudah tentulah BATIN kita J

ya jelas jelas dari dalamnya elok sudah tentu zahirnya mantap jugak. jiwa yang dahsyat wajah yang suci. Alhamdulillah J

memperbaiki hubungan dengan Allah secara terus terus tiada tangguh tangguh adalah kunci kepada batin yang cantik..Selebihnya, adalah kehendak Allah, kita memang bukan orang maksum yang suci dari dosa, sempurna mana pun kita anggap, pasti ada cela nya…J syukurlah jika Allah redha…

maka, berdamailah dgn kesalahan bukan bermaksud menganggapnya sebagai angin yang berlalu sepoi sepoi bahasa.hehehe….tetapi merasa kesalahan itu sbg salah satu tanggungjawab kita untuk kita sesali lalu memohon maaf dan bertaubat agar tidak terulang lagi kesalahan itu, (kerana saya pun selalu lalai dalam dosa dosa saya itu, MasyaAllah ) semangat erin semangat ! muhasabah diri ini.

to be continue…..:)


 sumber : dalam dekapan ukhuwah

 

Reenlysa lalaland...:) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review